Torcik malinowy

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 10 porcji
  • 1 minuta
  • Łatwe

Składniki:

CIASTO:

  • Jajo - 6 sztuk
  • Cukier - 6 łyżek
  • Mąka owsiana bezglutenowa - 4 łyżki
  • Kakao - 2 łyżki
  • Soda - 0,5 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 0,5 łyżeczki
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Sól

KREM:

  • Śmietana 30% - 0,5 l
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka
  • Żelatyna - 2 łyżeczki

OWOCE:

  • Maliny - ok 300 g
  • Konfitura z czarnej porzeczki - 200 ml

*Zamiast mąki owsianej można użyć mąki jaglanej, kukurydzianej lub gryczanej. Można też wymieszać różne rodzaje mąk.

Przygotowanie

Białka ubić mikserem z szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier, gdy masa będzie puszysta dodać żółtka z octem i oliwą, dalej mieszać.

Delikatnie wmieszać łopatką przesiane: mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

Piec w temp 190 stopni C ok. 20 min. w tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Żelatynę i cukier waniliowy rozpuścić w ok. 50 ml wrzątku i przestudzony płyn wlać do ubitej na sztywno śmietanki.

Wystudzony biszkopt przeciąć na 2 krążki i przełożyć kwaśną konfiturą, na górę nałożyć krem i udekorować gęsto malinami.

Torcik podawać schłodzony.

Smacznego!

Oceń ten przepis