Torcik malinowy
- 10 porcji
- 1 minuta
- Łatwe
Składniki:
CIASTO:
- Jajo - 6 sztuk
- Cukier - 6 łyżek
- Mąka owsiana bezglutenowa - 4 łyżki
- Kakao - 2 łyżki
- Soda - 0,5 łyżeczki
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 0,5 łyżeczki
- Ocet - 1 łyżeczka
- Oliwa - 1 łyżka
- Sól
KREM:
- Śmietana 30% - 0,5 l
- Cukier wanilinowy - 1 łyżka
- Żelatyna - 2 łyżeczki
OWOCE:
- Maliny - ok 300 g
- Konfitura z czarnej porzeczki - 200 ml
Przygotowanie
Białka ubić mikserem z szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier, gdy masa będzie puszysta dodać żółtka z octem i oliwą, dalej mieszać.
Delikatnie wmieszać łopatką przesiane: mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
Piec w temp 190 stopni C ok. 20 min. w tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Żelatynę i cukier waniliowy rozpuścić w ok. 50 ml wrzątku i przestudzony płyn wlać do ubitej na sztywno śmietanki.
Wystudzony biszkopt przeciąć na 2 krążki i przełożyć kwaśną konfiturą, na górę nałożyć krem i udekorować gęsto malinami.
Torcik podawać schłodzony.
Smacznego!