Makaron z grzybami shimeji

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Makaron bezglutenowy spaghetti - 500 g
  • Grzyby shimeji - 300 g
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Olej - 4 łyżki
  • Szczypior lub dymka
  • Pieprz
  • Sól
  • Sos sojowy bezglutenowy - 1 łyżka (opcjonalnie)

Grzyby shimeji pojawiły się ostatnio w polskich supermarketach. Nauczyłam się używać ich w kuchni, gdyż mają ciekawy smak i właściwości prozdrowotne. Grzybów shimeji nie jada się na surowo, strukturą i zapachem przypominają trochę pieczarki, w smaku są lekko słodkawe, nieco pikantne.

Przygotowanie

  • Zagotować w dużym garnku wodę, posolić, wrzucić makaron i gotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Makaron odcedzić, przelać wodą i ponownie odcedzić.
  • Grzyby oczyścić. Odciąć dolną część nasady, porozdzielać grzyby.
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekany czosnek, chwilkę podsmażyć, zmniejszyć ogień i wrzucić grzyby. Smażyć, aż grzyby zrobią się miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać sos sojowy – podbije wyjątkowy smak umami grzybów shimeji.
  • Do grzybów na patelni dodać makaron i wymieszać.
  • Podawać z posiekanym szczypiorem lub dymką.

Smacznego!

Oceń ten przepis