Makaron z grzybami shimeji
- 4 porcje
- 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- Makaron bezglutenowy spaghetti - 500 g
- Grzyby shimeji - 300 g
- Czosnek - 4 ząbki
- Olej - 4 łyżki
- Szczypior lub dymka
- Pieprz
- Sól
- Sos sojowy bezglutenowy - 1 łyżka (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Zagotować w dużym garnku wodę, posolić, wrzucić makaron i gotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Makaron odcedzić, przelać wodą i ponownie odcedzić.
- Grzyby oczyścić. Odciąć dolną część nasady, porozdzielać grzyby.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekany czosnek, chwilkę podsmażyć, zmniejszyć ogień i wrzucić grzyby. Smażyć, aż grzyby zrobią się miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać sos sojowy – podbije wyjątkowy smak umami grzybów shimeji.
- Do grzybów na patelni dodać makaron i wymieszać.
- Podawać z posiekanym szczypiorem lub dymką.
Smacznego!