Bezglutenowy chleb gryczano-owsiany bez drożdży

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 1 porcja
  • 1 godzina 10 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Biała kasza gryczana, niepalona bezglutenowa - 350 g
  • Płatki owsiane bezglutenowe - 150 g
  • Sól
  • Dowolne dodatki - siemię lniane, słonecznik, sezam, żurawina, itp.
  • Margaryna/masło - do posmarowania foremki
  • Bułka tarta bezglutenowa - do posypania foremki
Chleb jest niesamowicie prosty w przyrządzeniu, jednak proces jego przygotowania trwa trzy dni. Nie potrzebujemy drożdży, ani zakwasu gdyż kasza gryczana poddawana jest tzw. procesowi kontrolowanej fermentacji w celu uzyskania naturalnego zakwasu gryczanego.

Gwarantuję, że wyjdzie nawet początkującym kucharzom 🙂

Przygotowanie

Dzień I

  1. W misce kaszę gryczaną i płatki owsiane zalewamy wodą (tak aby składniki ,,przykryć” wodą).
  2. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 24 godziny.

Dzień II

  1. Następnego dnia miksujemy na gładką masę.
  2. Dodajemy płaską łyżeczkę soli i dowolnie przyprawy/ziarna (siemię lniane, słonecznik, itp.) i mieszamy dokładnie.
  3. Foremkę smarujemy masłem/margaryną i posypujemy bułka tartą bezglutenową.
  4. Przekładamy masę do foremki, z wierzchu posypujemy ziarnami (np. słonecznikiem, sezamem) i pozostawiamy pod ściereczką na kolejna dobę.

Dzień III

  1. Nagrzewamy piekarnik na 200-210 stopni C, pieczemy około 55-65 min góra-dół.
  2. Gotowy chleb wyciągamy od razu z blaszki na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia. Jest on wilgotny w środku i ma chrupiąca skórkę.

Smacznego!

Oceń ten przepis