Bezglutenowy chleb gryczano-owsiany bez drożdży
- 1 porcja
- 1 godzina 10 minut
- Łatwe
Składniki:
- Biała kasza gryczana, niepalona bezglutenowa - 350 g
- Płatki owsiane bezglutenowe - 150 g
- Sól
- Dowolne dodatki - siemię lniane, słonecznik, sezam, żurawina, itp.
- Margaryna/masło - do posmarowania foremki
- Bułka tarta bezglutenowa - do posypania foremki
Przygotowanie
Dzień I
- W misce kaszę gryczaną i płatki owsiane zalewamy wodą (tak aby składniki ,,przykryć” wodą).
- Przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 24 godziny.
Dzień II
- Następnego dnia miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy płaską łyżeczkę soli i dowolnie przyprawy/ziarna (siemię lniane, słonecznik, itp.) i mieszamy dokładnie.
- Foremkę smarujemy masłem/margaryną i posypujemy bułka tartą bezglutenową.
- Przekładamy masę do foremki, z wierzchu posypujemy ziarnami (np. słonecznikiem, sezamem) i pozostawiamy pod ściereczką na kolejna dobę.
Dzień III
- Nagrzewamy piekarnik na 200-210 stopni C, pieczemy około 55-65 min góra-dół.
- Gotowy chleb wyciągamy od razu z blaszki na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia. Jest on wilgotny w środku i ma chrupiąca skórkę.
Smacznego!