Biszkopt z ptasim mleczkiem

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 1 porcja
  • 2 godziny
  • Łatwe

Składniki:

Biszkopt

  • Jajko - 6 szt.
  • Cukier- 6 łyżek
  • Cukier waniliowy bezglutenowy - 1 opakowanie
  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 3 czubate łyżki
  • Skrobia kukurydziana bezglutenowa - 3 czubate łyżki
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka

Składniki na warstwę z ptasim mleczkiem

  • Galaretka bezglutenowa np. agrestowa - 2 opakowania
  • Śnieżynka bezglutenowa (koncentrat bitej śmietany do ubijania Celiko) - 2 opakowania
  • Borówka - garść

Dodatkowo

  • Galaretka bezglutenowa truskawkowa (rozpuszczona w 3 szklankach wrzącej wody) - 2 opakowania

Przygotowanie

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka ciągle ubijając. Następnie mąki, proszek i delikatnie mieszamy. Na końcu olej i ocet i ponownie delikatnie mieszamy. Pieczemy około 40 min. w 180°. Studzimy.

Ptasie mleczko:

2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w szklance wrzącej wody.
Ubijamy Śnieżynkę według przepisu na opakowaniu. Dodajemy tężejącą galaretkę ciągle ubijając. Na końcu dodajemy borówki i mieszamy.
Przekładamy na biszkopt, a na to dajemy tężejącą galaretkę truskawkową.
Chłodzimy w lodowce i gotowe.

Oceń ten przepis