Biszkopt z ptasim mleczkiem
- 1 porcja
- 2 godziny
- Łatwe
Składniki:
Biszkopt
- Jajko - 6 szt.
- Cukier- 6 łyżek
- Cukier waniliowy bezglutenowy - 1 opakowanie
- Mąka ryżowa bezglutenowa - 3 czubate łyżki
- Skrobia kukurydziana bezglutenowa - 3 czubate łyżki
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
- Olej - 1 łyżka
- Ocet - 1 łyżka
Składniki na warstwę z ptasim mleczkiem
- Galaretka bezglutenowa np. agrestowa - 2 opakowania
- Śnieżynka bezglutenowa (koncentrat bitej śmietany do ubijania Celiko) - 2 opakowania
- Borówka - garść
Dodatkowo
- Galaretka bezglutenowa truskawkowa (rozpuszczona w 3 szklankach wrzącej wody) - 2 opakowania
Przygotowanie
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka ciągle ubijając. Następnie mąki, proszek i delikatnie mieszamy. Na końcu olej i ocet i ponownie delikatnie mieszamy. Pieczemy około 40 min. w 180°. Studzimy.
Ptasie mleczko:
2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w szklance wrzącej wody.
Ubijamy Śnieżynkę według przepisu na opakowaniu. Dodajemy tężejącą galaretkę ciągle ubijając. Na końcu dodajemy borówki i mieszamy.
Przekładamy na biszkopt, a na to dajemy tężejącą galaretkę truskawkową.
Chłodzimy w lodowce i gotowe.