Nuggetsy z mielonego mięsa z kurczaka
- 25 porcji
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Pierś kurczaka - 1 sztuka, podwójna
- Jajko - 1 sztuka
- Bułka tarta bezglutenowa - 1 łyżka
- Mąka bezglutenowa (może być ziemniaczana lub kukurydziana) - ok. 2 łyżki
- Keczup bezglutenowy - 1 łyżka
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz - szczypta
- Czosnek w proszku - 1/2 łyżeczki
- Chili - szczypta
- Do panierowania:
- Jajko - 2-3 sztuki
- Migdały, zmielone/drobno posiekane lub płatki kukurydziane bezglutenowe - 2/3 szklanki
- Olej do smażenia
Przygotowanie
Zmielić mięso w maszynce do mięsa. Dodać bułkę tartą, jajko i mąkę, a także przyprawy. Masa powinna być lepka, dość gęsta i zwarta. W razie potrzeby dodać troszkę mąki.
Łyżeczką nabierać masę mięsną, formować wałeczek i obtaczać go w rozkłóconym jajku, a następnie w zmielonych migdałach lub płatkach kukurydzianych.
Smażyć na średnim ogniu na oleju, aż zrumienią się z obydwu stron. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przepis ukazał się w Bez Glutenu nr 3.