Korzenne pierniczki z miodem
- 50 porcji
- 35 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mąka bezglutenowa (mix) - 400 g
- Cukier - 100 g
- Miód - ½ szklanki
- Jajka - 3 sztuki
- Masło lub olej - 1 i 1/2 łyżki
- Soda - 1/2 łyżeczki
- Przyprawa do piernika - 3 łyżeczki (np. 1 łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru, szczypta ziela angielskiego, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, szczypta zmielonych goździków, ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry)
Przygotowanie
Miód zagotować, dodać masło, wymieszać, przestudzić. Do plastikowej miski wsypać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, wymieszać. Jeśli ktoś lubi mocno korzenne pierniki, może dodać do ciasta więcej przypraw. Dodać do mieszanki mącznej miód i jajka, wymieszać widelcem, a następnie zagnieść ciasto (można użyć malaksera). Jeśli ciasto wyjdzie za lepkie – można podsypać łyżką dowolnej mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Tak przygotowane ciasto można odłożyć na noc do lodówki. Ciasto rozwałkować dość cienko (im cieńsze, tym bardziej kruche), wycinać foremkami ciasteczka o różnych kształtach. Układać w odstępach (aby się nie pozlepiały gdy trochę urosną w piecu) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby pierniczki ładnie błyszczały, można je posmarować przed pieczeniem lekko ubitym jajkiem. Piec około 8 minut w temperaturze 200°C. Pierniczki można udekorować lukrem lub rozpuszczoną na parze czekoladą.
Uwagi: Jeśli ktoś chciałby powiesić pierniczki na choince, należy pomyśleć o tym jeszcze przed pieczeniem. Po wycięciu ciastek foremkami, w każde należy wbić na sztorc zapałkę (z odciętym wcześniej łebkiem). Zapałki wyjmujemy zaraz po wyjęciu pierniczków z piekarnika, kiedy są jeszcze miękkie.