Knedle ze śliwkami

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 7 porcji
  • 1 godzina
  • Średnie

Składniki:

  • Ziemniaki -1 kg
  • Śliwki węgierki - 1 kg
  • Uniwersalna mąka bezglutenowa (ja robiłam z mieszanki ryżowej Schar) - ok. 1,5-2 szklanki
  • Olej - 2-3 łyżki
  • Sól

Dodatki według uznania:

  • Masło, masło klarowane
  • Bułka tarta bezglutenowa
  • Cukier, kryształ lub puder
  • Cynamon (opcjonalnie)

Bardzo prosty, tradycyjny przepis na knedle ziemniaczane ze śliwkami w wersji bezglutenowej. Knedle ze śliwkami zazwyczaj podaję z zasmażaną na maśle bezglutenową bułką tartą, lekko posypane cukrem. Można też podać z gęstą kwaśną śmietaną i cukrem.

Jeśli chcesz użyć innego rodzaju śliwek, wybieraj nieduże, żeby knedle ugotowały się w środku, nie rozgotowując ciasta.

Przygotowanie

  1. Śliwki węgierki umyć, wytrzeć do sucha.
  2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze ciepłe bardzo bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem (tak aby nie było grudek) lub zmielić w maszynce do mięsa.
  3. Przyrządzić ciasto: zmielone ziemniaki przełożyć do miski, wyrównać. Ziemniaki naciąć nożem na krzyż, wyjąć łyżką jedną ćwiartkę. W to miejsce wsypać uniwersalną mąkę bezglutenową, wyrównać powierzchnię. Dodać odłożone ziemniaki, oraz ok. 4-5 łyżek oleju i zarobić jednolite ciasto. Wyrobić w miarę szybko, bo ciasto ziemniaczane rzednie od długiego wyrabiania.
  4. Ciasto podzielić na kilka części, utoczyć z każdej na lekko podsypanej mąką desce wałek. przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Każdy wałek pokroić na tyle kawałków, ile jest śliwek. Z każdego kawałka formować w ręku placuszek, zawinąć w niego śliwkę i zlepić formując zgrabną kulkę. Najłatwiej formować knedle turlając każdy w  dłoniach posypanych odrobiną mąki.
  5. Zagotować wodę w dużym szerokim garnku, posolić. Gotować knedle partiami we wrzącej wodzie ok. 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Wkładać na jeden raz tyle knedli, aby po wypłynięciu swobodnie pływały. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na ogrzany półmisek. Podawać z bezglutenową bułeczką tartą lekko podsmażoną na maśle. Osobno podać cukier lub cukier puder, cynamon i ewentualnie śmietanę.
  6. Warianty: Podobnie można zrobić knedle z jabłkami, z truskawkami, z marmoladą (marmoladę nakładać ostrożnie, aby nie dostała się między brzegi w czasie zlepiania gdyż wtedy knedle mogą się rozpaść).

Oceń ten przepis