Bardzo prosty, tradycyjny przepis na knedle ziemniaczane ze śliwkami w wersji bezglutenowej. Knedle ze śliwkami zazwyczaj podaję z zasmażaną na maśle bezglutenową bułką tartą, lekko posypane cukrem. Można też podać z gęstą kwaśną śmietaną i cukrem.
Jeśli chcesz użyć innego rodzaju śliwek, wybieraj nieduże, żeby knedle ugotowały się w środku, nie rozgotowując ciasta.
Przygotowanie
- Śliwki węgierki umyć, wytrzeć do sucha.
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze ciepłe bardzo bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem (tak aby nie było grudek) lub zmielić w maszynce do mięsa.
- Przyrządzić ciasto: zmielone ziemniaki przełożyć do miski, wyrównać. Ziemniaki naciąć nożem na krzyż, wyjąć łyżką jedną ćwiartkę. W to miejsce wsypać uniwersalną mąkę bezglutenową, wyrównać powierzchnię. Dodać odłożone ziemniaki, oraz ok. 4-5 łyżek oleju i zarobić jednolite ciasto. Wyrobić w miarę szybko, bo ciasto ziemniaczane rzednie od długiego wyrabiania.
- Ciasto podzielić na kilka części, utoczyć z każdej na lekko podsypanej mąką desce wałek. przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Każdy wałek pokroić na tyle kawałków, ile jest śliwek. Z każdego kawałka formować w ręku placuszek, zawinąć w niego śliwkę i zlepić formując zgrabną kulkę. Najłatwiej formować knedle turlając każdy w dłoniach posypanych odrobiną mąki.
- Zagotować wodę w dużym szerokim garnku, posolić. Gotować knedle partiami we wrzącej wodzie ok. 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Wkładać na jeden raz tyle knedli, aby po wypłynięciu swobodnie pływały. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na ogrzany półmisek. Podawać z bezglutenową bułeczką tartą lekko podsmażoną na maśle. Osobno podać cukier lub cukier puder, cynamon i ewentualnie śmietanę.
- Warianty: Podobnie można zrobić knedle z jabłkami, z truskawkami, z marmoladą (marmoladę nakładać ostrożnie, aby nie dostała się między brzegi w czasie zlepiania gdyż wtedy knedle mogą się rozpaść).