Knedle ze śliwkami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 7 porcji
  • 1 godzina
  • Średnie

Składniki:

  • Ziemniaki -1 kg
  • Śliwki, najlepiej węgierki - 1 kg
  • Uniwersalna mąk bezglutenowa (ja robiłam z ryżowej Schar) - ok. 1,5-2 szklanki
  • Olej - 2-3 łyżki
  • Sól

Dodatki według uznania:

  • Masło roślinne
  • Bułka tarta bezglutenowa
  • Cukier, kryształ lub puder
  • Cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, wytrzeć do sucha.
  2. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić; jeszcze ciepłe zmielić w maszynce do mięsa lub bardzo bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem (tak aby nie było grudek).
  3. Przyrządzić ciasto: ziemniaki przełożyć do miski, wyrównać. Masę naciąć nożem na krzyż, wyjąć łyżką jedną ćwiartkę. W to miejsce wsypać uniwersalną mąkę bezglutenową, wyrównać powierzchnię. Dodać odłożone ziemniaki, 3-4 łyżki oleju i szybko zarobić jednolite ciasto. Nie wyrabiać nadmiernie długo, bo ciasto zrzednie.
  4. Ciasto podzielić na kilka części, utoczyć z każdej na lekko podsypanej mąką desce wałek. Wałki pokroić na tyle kawałków, ile jest śliwek. Z każdego kawałka formować w ręku placuszek, zawinąć w niego śliwkę i zlepić formując zgrabną kulkę. Najłatwiej formować knedle turlając każdy w  dłoniach posypanych odrobiną mąki.
  5. Zagotować wodę w dużym szerokim garnku. Gotować knedle partiami we wrzącej osolonej wodzie, 2-3 minuty do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Nie wkładać jednorazowo więcej niż jedną warstwę.Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na ogrzany półmisek. Polać masłem lub masłem klarowanym z bezglutenową bułeczką tartą. Osobno podać cukier lub cukier puder, cynamon i ewentualnie śmietanę.
  6. Warianty: Podobnie można zrobić knedle z jabłkami, z truskawkami, z marmoladą (marmoladę nakładać ostrożnie, aby nie dostała się między brzegi w czasie zlepiania (gdyż wtedy knedle mogą się rozpaść).

Oceń ten przepis