Bezglutenowa tarta z owocami lata
- 1 porcja
- 2 godziny 30 minut
- Łatwe
Składniki:
Ciasto:
- Żółtko - 3 sztuki
- Cukier puder - 30 g
- Bezglutenowy proszek do pieczenia np. z firmy Celiko - 0,5 łyżeczki
- Bezglutenowy cukier wanilinowy np. z firmy Celiko - 0,5 opakowania
- Mąka bezglutenowa np. Bezgluten Multi mix - 150 g
- Masło lub margaryna - 100 g
Krem:
- Śmietana kremówka 30% lub 36%, schłodzona - 500 ml
- Ser mascarpone, schłodzony - 250 g
- Cukier puder- 3 łyżki
- Bezglutenowy cukier wanilinowy np. z firmy Celiko - 0,5 opakowania
Dodatkowo:
- Truskawki
- Jagody
- Bezglutenowa galaretka jagodowa np. Winiary - 2 opakowania (rozpuszczone w 500 ml gorącej wody)
Przygotowanie
Ciasto:
Składniki powinny być schłodzone. Zagniatamy ciasto. Zostawiamy na minimum godzinę, a najlepiej na noc w lodowce. Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę do pieczenia, można ponakłuwać widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 ° i pieczemy około 15-20 min.
Krem:
Składniki powinny być mocno schłodzone.
Wszystkie umieszczamy w misce i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej bitej śmietany.
Przekładamy na schłodzone ciasto. Na wierzchu układamy owoce (truskawki przecinamy na mniejsze kawałki). Zalewamy tężejącą galaretką.
Smacznego!