Bezglutenowa tarta z owocami lata

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 2 godziny 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Żółtko - 3 sztuki
  • Cukier puder - 30 g
  • Bezglutenowy proszek do pieczenia np. z firmy Celiko - 0,5 łyżeczki
  • Bezglutenowy cukier wanilinowy np. z firmy Celiko - 0,5 opakowania
  • Mąka bezglutenowa np. Bezgluten Multi mix - 150 g
  • Masło lub margaryna - 100 g

Krem:

  • Śmietana kremówka 30% lub 36%, schłodzona - 500 ml
  • Ser mascarpone, schłodzony - 250 g
  • Cukier puder- 3 łyżki
  • Bezglutenowy cukier wanilinowy np. z firmy Celiko - 0,5 opakowania

Dodatkowo:

  • Truskawki
  • Jagody
  • Bezglutenowa galaretka jagodowa np. Winiary - 2 opakowania (rozpuszczone w 500 ml gorącej wody)

Przygotowanie

Ciasto:

Składniki powinny być schłodzone. Zagniatamy ciasto. Zostawiamy na minimum godzinę, a najlepiej na noc w lodowce. Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę do pieczenia, można ponakłuwać widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 ° i pieczemy około 15-20 min.

Krem:

Składniki powinny być mocno schłodzone.
Wszystkie umieszczamy w misce i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej bitej śmietany.
Przekładamy na schłodzone ciasto. Na wierzchu układamy owoce (truskawki przecinamy na mniejsze kawałki). Zalewamy tężejącą galaretką.

Smacznego! 

Oceń ten przepis