Tarta z mascarpone i brzoskwiniami
- 10 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Kruchy spód:
- Mąka bezglutenowa - 200 g
- Jajko - 1 sztuka
- Masło - 125 g
- Sól - 1 szczypta
- Cukier - 1 łyżka
Krem:
- Serek mascarpone, schłodzony - 500 g
- Cukier - 5 łyżek
- Śmietana 30%, zimna - 1/2 szklanki
- Cukier wanilinowy/ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
- Brzoskwinie - 500 g
- Sok z cytryny - 3 łyżki
- Dżem malinowy - 5 łyżek
Przygotowanie
1. Brzoskwinie opłukać, osuszyć, wyciągnąć z nich pestki i pokroić na plasterki. Dżem połączyć z sokiem z cytryny, następnie dodać i wymieszać z brzoskwiniami. Wstawić do lodówki.
2. Mąkę, jajko, masło połączyć z 2 łyżkami wody i szczyptą soli, następnie wyrobić gładkie ciasto. Uformować je w kulę i włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie, schłodzonym ciastem wylepić natłuszczoną formę, uformować wysoki brzeg. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
3. W tym czasie zimne mascarpone, cukier, śmietankę i wanilię ubijać mikserem przez ok. 2 min., aż krem zwiększy swoją objętość.
4. Po upieczeniu kruchego spodu, pozostawić do wystygnięcia. Krem wyłożyć na spód tarty. Przed samym podaniem wyłożyć brzoskwinie w syropie.
SMACZNEGO 🙂