Tarta z mascarpone i brzoskwiniami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 10 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Kruchy spód:

  • Mąka bezglutenowa - 200 g
  • Jajko - 1 sztuka
  • Masło - 125 g
  • Sól - 1 szczypta
  • Cukier - 1 łyżka

Krem:

  • Serek mascarpone, schłodzony - 500 g
  • Cukier - 5 łyżek
  • Śmietana 30%, zimna - 1/2 szklanki
  • Cukier wanilinowy/ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • Brzoskwinie - 500 g
  • Sok z cytryny - 3 łyżki
  • Dżem malinowy - 5 łyżek

Przygotowanie

1. Brzoskwinie opłukać, osuszyć, wyciągnąć z nich pestki i pokroić na plasterki. Dżem połączyć z sokiem z cytryny, następnie dodać i wymieszać z brzoskwiniami. Wstawić do lodówki.
2. Mąkę, jajko, masło połączyć z 2 łyżkami wody i szczyptą soli, następnie wyrobić gładkie ciasto. Uformować je w kulę i włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie, schłodzonym ciastem wylepić natłuszczoną formę, uformować wysoki brzeg. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
3. W tym czasie zimne mascarpone, cukier, śmietankę i wanilię ubijać mikserem przez ok. 2 min., aż krem zwiększy swoją objętość.
4. Po upieczeniu kruchego spodu, pozostawić do wystygnięcia. Krem wyłożyć na spód tarty. Przed samym podaniem wyłożyć brzoskwinie w syropie.

SMACZNEGO 🙂

Oceń ten przepis