Tarta z malinami

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 10 porcji
  • 50 minut
  • Łatwe

Składniki:

CIASTO

  • Masło - 15 dag
  • Mąka kukurydziana bezglutenowa - 1/2 szkl.
  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 1/2 szkl.
  • Mąka ziemniaczana - 1/2 szkl.
  • Jajko - 1 szt.
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Sól - szczypta

MASA

  • Śmietanka 36% - 350 ml
  • Serek mascarpone - 350 g
  • Cukier puder - 4 łyżki

DEKORACJA

  • Malina - ilość wedle uznania

Będą Ci potrzebne:

stolnica, folia aluminiowa, forma do tarty o średnicy ok. 24cm, mikser.

Przygotowanie

CIASTO

Na stolnicy połączyć mąki, cukier puder, szczyptę soli, zimne masło i jajko. Szybko zagnieść ciasto – uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i odłożyć na 30 min. do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki wylepić ciastem formę do tarty (odrywając od ciasta po małym kawałku). Piec w piekarniku 25 min rozgrzanym do 180 stopni, ostudzić.

KREM

Schłodzoną śmietankę ubić, dodać serek mascarpone i cukier puder, zmiksować.

Przygotowany krem położyć na cieście wyrównując powierzchnię.

Udekorować malinami.

Oceń ten przepis