Tarta z malinami
- 10 porcji
- 50 minut
- Łatwe
Składniki:
CIASTO
- Masło - 15 dag
- Mąka kukurydziana bezglutenowa - 1/2 szkl.
- Mąka ryżowa bezglutenowa - 1/2 szkl.
- Mąka ziemniaczana - 1/2 szkl.
- Jajko - 1 szt.
- Cukier puder - 3 łyżki
- Sól - szczypta
MASA
- Śmietanka 36% - 350 ml
- Serek mascarpone - 350 g
- Cukier puder - 4 łyżki
DEKORACJA
- Malina - ilość wedle uznania
Przygotowanie
CIASTO
Na stolnicy połączyć mąki, cukier puder, szczyptę soli, zimne masło i jajko. Szybko zagnieść ciasto – uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i odłożyć na 30 min. do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki wylepić ciastem formę do tarty (odrywając od ciasta po małym kawałku). Piec w piekarniku 25 min rozgrzanym do 180 stopni, ostudzić.
KREM
Schłodzoną śmietankę ubić, dodać serek mascarpone i cukier puder, zmiksować.
Przygotowany krem położyć na cieście wyrównując powierzchnię.
Udekorować malinami.