Bezglutenowa szarlotka
- 15 porcji
- 1 godzina 20 minut
- Łatwe
Składniki:
- 200 g bezglutenowej mąki kukurydzianej
- 200 g bezglutenowej mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 240 g masła bez laktozy (zimnego)
- 120 g drobnego cukru
- cukier puder do posypania
- ok. 1,5 kg jabłek
- cynamon
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier do smaku
Przygotowanie
Jabłka obieramy, kroimy na drobną kosteczkę, smażymy na łyżce masła bez laktozy, dodajemy cukier i cynamon do smaku – jak lubimy.
W mikserze z hakiem wyrabiamy ciasto ze wszystkich składników (zimne masło kroimy na drobne kawałki). Wyrabiamy do uzyskania kruszonki. Blachę o wymiarach 28×19 cm, ewentualnie okrągłą tortownicę o średnicy 22 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, jedną część ciasta wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta ugniatamy na blasze i pieczemy ok. 20 min, w temperaturze 180 stopni, góra-dół. Na upieczony spód wykładamy jabłka, przykrywamy kruszonką. Pieczemy ok. 40 min. Ostudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem.