Bezglutenowa szarlotka

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 15 porcji
  • 1 godzina 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 200 g bezglutenowej mąki kukurydzianej
  • 200 g bezglutenowej mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 240 g masła bez laktozy (zimnego)
  • 120 g drobnego cukru
  • cukier puder do posypania
  • ok. 1,5 kg jabłek
  • cynamon
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier do smaku

Ciasto bez jajek i bez laktozy.

Świeże jabłka można zastąpić gotowymi, prażonymi jabłkami, min. 1 słoik.

Przygotowanie

Jabłka obieramy, kroimy na drobną kosteczkę, smażymy na łyżce masła bez laktozy, dodajemy cukier i cynamon do smaku – jak lubimy.

W mikserze z hakiem wyrabiamy ciasto ze wszystkich składników (zimne masło kroimy na drobne kawałki). Wyrabiamy do uzyskania kruszonki. Blachę o wymiarach 28×19 cm, ewentualnie okrągłą tortownicę o średnicy 22 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, jedną część ciasta wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta ugniatamy na blasze i pieczemy ok. 20 min, w temperaturze 180 stopni, góra-dół. Na upieczony spód wykładamy jabłka, przykrywamy kruszonką. Pieczemy ok. 40 min. Ostudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem.

Oceń ten przepis