Galaretka z bitą śmietaną i kruszonką

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

Galaretka

  • Galaretka malinowa bezglutenowa - 2 opakowania
  • Gorąca woda - 700 ml
  • Maliny - ilość wedle uznania

Bita śmietana

  • Śmietana kremówka 30% - 200 ml
  • Cukier puder - 1 łyżeczka (lub wedle uznania)

Kruszonka

  • Mąka kasztanowa - 50 g
  • Masło - 40 g
  • Cukier puder - 20 g

Ten deser jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Gwiazdą jest tutaj kasztanowa kruszonka, która świetnie komponuje się z bitą śmietaną? Oczywiście galaretki i owoce można zmieniać wedle własnego upodobania i tak najważniejsza jest kruszonka?

Przygotowanie

1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i po przestygnięciu rozlewamy do pucharków.  Do każdego pucharka dodajemy po kilka malin i wkładamy do lodówki do stężenia.

(Uwaga: zwykle 2 galaretki należy rozpuścić w 1 litrze gorącej wody, tutaj ilość jest specjalnie zredukowana aby galaretka miała bardziej intensywny smak i by szybciej stężała w lodówce).

2. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Z podanych składników (mąka, masło, cukier puder) szybko zagniatamy ciasto i wkładamy je na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozcieramy ciasto palcami tworząc małe grudki. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 15 minut. Upieczoną kruszonkę wyciągamy i czekamy do całkowitego wystudzenia.

3. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do momentu aż stanie się sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

4. Galaretkę dekorujemy bitą śmietaną, kruszonką i malinami.

Smacznego!

Oceń ten przepis