Bezglutenowa babka wielkanocna
- 12 porcji
- 59 minut
- Łatwe
Składniki:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 90 g skrobi ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bezglutenowego
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 250 ml mleka (u nas bez laktozy)
- 90 g oleju rzepakowego
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie
Piekarnik nastaw na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Formę na babkę, ok 20 cm posmaruj olejem, oprósz mąką kukurydzianą. Do jednej miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Do drugiej miski wlej płyny oraz startą skórkę z cytryny i cytrynę. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie. Ciasto przelej do formy. Piecz ok 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy babka wystygnie wyjmij z formy, obsyp cukrem pudrem.