Bezglutenowa babka wielkanocna

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 12 porcji
  • 59 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 90 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bezglutenowego
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 250 ml mleka (u nas bez laktozy)
  • 90 g oleju rzepakowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny

Smaczna i puszysta babka wielkanocna. Nie zawiera jajek. A jeśli zastąpić zwykłe mleko roślinnym, będzie odpowiednia dla wegan.

Przygotowanie

Piekarnik nastaw na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Formę na babkę, ok 20 cm posmaruj olejem, oprósz mąką kukurydzianą. Do jednej miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Do drugiej miski wlej płyny oraz startą skórkę z cytryny i cytrynę. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie. Ciasto przelej do formy. Piecz ok 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy babka wystygnie wyjmij z formy, obsyp cukrem pudrem.

Oceń ten przepis