Beza z owocami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 8 porcji
  • 4 godziny 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

BEZA

  • Białko jajka - 6 szt.
  • Cukier - 300 g
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

KREM

  • Serek mascarpone - 250 g
  • Śmietana 30% - 250 ml
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Owoce - do dekoracji

Przygotowanie

BEZA:

Białka ubijamy i dodajemy cukier – łyżka po łyżce, stale miksując aż do uzyskania sztywnej masy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ręcznie mieszamy. Na blaszkę piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Wykładamy masę formując okrąg. Brzegi masy podciągamy łyżeczką, od dołu mu górze. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika, od razu zmniejszając temperaturę do 110 stopni.

Suszymy ok 3.5h- 4h z termoobiegiem.

KREM:

Wszystkie produkty: serek mascarpone, śmietanę i cukier puder miksujemy na gładką masę i wykładamy na upieczoną bezę. Całości dekorujemy ulubionymi owocami.

Smacznego 🙂

Oceń ten przepis