Beza porzeczkowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 6 porcji
  • 3 godziny 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Białko - 5 sztuk
  • Miałki cukier - 250 g
  • Sok z cytryny lub ocet - 1 łyżeczka
  • Sól - odrobina
  • Czerwona porzeczka - 500 g
  • Śmietana kremówka - 500 ml
  • Opcjonalnie śmietan-fix (do zagęszczenia śmietanki) - 1 opakowanie
  • Cukier z wanilią - 2 opakowania

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 110 stopni C.
  2. 2 duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Dokładnie oddziel białka od żółtek (jajka mogą mieć temperaturę pokojową, ale nie jest to konieczne).
  4. Ubijaj białka, dodając po chwili szczyptę soli, a gdy piana zgęstnieje, rozpocznij dodawać cukier – po łyżce, stopniowo i powoli, aż cukier zacznie się rozpuszczać (zazwyczaj zabiera mi to 5-6 minut).
  5. Dodaj sok z cytryny lub ocet.
  6. Ubitą masę nałóż do rękawa cukierniczego (używam końcówki gwiazdki).
  7. Wyciśnij 6 bez średniej wielkości na 2 blachy, robiąc w środku szeroki otwór, przeznaczony na sos porzeczkowy.
  8. Susz bezy w piekarniku 90 minut, a następnie wyłącz piekarnik, zostawiając w nim bezy, aż ostygną.
  9. W czasie, kiedy bezy się suszą ok. 300 gr porzeczek przełóż do garnka i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż się rozgotują a powstały sok trochę zgęstnieje (osobiście uwielbiam kwaśność porzeczek, która świetnie przełamuje słodycz bezy, ale jeśli ktoś woli słodki sos, można porzeczki gotować z dowolną ilością cukru).
  10. Przetrzyj porzeczki przez sito, aby oddzielić pestki od powstałego sosu.
  11. Odstaw do wystygnięcia.
  12. Ubij kremówkę, dodając w trakcie ubijania śmietan-fix wymieszany z cukrem waniliowym.
  13. Ozdób bezy śmietanką.
  14. Do „gniazd” w gotowych bezach wlej sos porzeczkowy i ozdób bezy gałązkami porzeczek.

Oceń ten przepis