Babka

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 16 porcji
  • 2 godziny
  • Łatwe

Składniki:

  • Mieszanka uniwersalna Bezgluten - 150 g
  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 150 g
  • Skrobia ziemniaczana - 100 g
  • Mąka Schar Mix It - 100 g
  • Jajka - 4 sztuki
  • Cukier - 200 g
  • Mleko - 1/2 - 1 szklanka
  • Margaryna - 250 g
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 3 łyżeczki

Polewa

  • Czekolada biała bezglutenowa - 75 g
  • Mleko - 3 łyżki

Przygotowanie

  • Masło ucieramy i stopniowo dodajemy cukier.
  • Kiedy masa będzie gładka i puszysta dodajemy jajo i miksujemy, następnie wsypujemy część mąki i kolejne jajo, miksujemy.
  • Wlewamy pół szklanki mleka i miksujemy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać trochę więcej mleka (maksymalnie 1 szklanka).
  • Następnie wsypujemy część mąki, dodajemy 2 jajka i miksujemy.
  • Na tym etapie możemy rozdzielić ciasto i do jednej części dodać kakao.
  • Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy ok. 1 h 15 min w 180 stopniach C.
  • Kiedy babka ostygnie polewamy ją polewą przyrządzoną poprzez rozpuszczenie czekolady z mlekiem. Ja dodatkowo posypałam babkę płatkami kokosa.

Przepis można znaleźć również na moim Facebooku i Instagramie @Zdrowo Bezglutenowo

Oceń ten przepis