Babka z makiem – piegusek

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 12 porcji
  • 1 godzina 10 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Jajko - 4 szt
  • Masło - 100g
  • Mleko - 70g
  • Mak suchy, mielony - 120g
  • Cukier - 170g
  • Mąka kukurydziana bezglutenowa - 150g
  • Skrobia kukurydziana - 100g
  • Bezglutenowy proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Babkę na koniec można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Do przygotowania tego ciasta użyłam keksówki o wymiarach 22×8 cm.

Przygotowanie

Masło rozpuść w mleku i odstaw do ostudzenia. W misce wymieszaj mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia. Przesiej mąki. Rozdziel białka z żółtkami.

Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania należy porcjami dodawać cukier, tak aby powstała błyszcząca piana.

Następnie dodawaj porcjami żółtka oraz dodaj ostudzone masło z mlekiem (mieszając na wolnych obrotach miksera). Następnie do misy wsypuj porcjami mąki. Na koniec dodaj mak i mieszaj krótko, do momentu aż masa będzie jednolita.

Foremkę natłuść i wysyp bułką tartą bezglutenową lub wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wlej masę. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół), do tzw. suchego patyczka. Studź na kratce.

Oceń ten przepis