Babka z makiem – piegusek
- 12 porcji
- 1 godzina 10 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Jajko - 4 szt
- Masło - 100g
- Mleko - 70g
- Mak suchy, mielony - 120g
- Cukier - 170g
- Mąka kukurydziana bezglutenowa - 150g
- Skrobia kukurydziana - 100g
- Bezglutenowy proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Przygotowanie
Masło rozpuść w mleku i odstaw do ostudzenia. W misce wymieszaj mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia. Przesiej mąki. Rozdziel białka z żółtkami.
Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania należy porcjami dodawać cukier, tak aby powstała błyszcząca piana.
Następnie dodawaj porcjami żółtka oraz dodaj ostudzone masło z mlekiem (mieszając na wolnych obrotach miksera). Następnie do misy wsypuj porcjami mąki. Na koniec dodaj mak i mieszaj krótko, do momentu aż masa będzie jednolita.
Foremkę natłuść i wysyp bułką tartą bezglutenową lub wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wlej masę. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół), do tzw. suchego patyczka. Studź na kratce.