Babka Wielkanocna

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 12 porcji
  • 50 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 100 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 30 g skrobi kukurydzianej bezglutenowej
  • 100 g mleka
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Idealna babka wielkanocna. Z pozostałych białek można zrobić wspaniałą bezę.

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Żółtka utrzeć na puch z cukrem. Stopniowo dodawać mąki, proszek do pieczenia oraz mleko. Miksować, aż powstanie jednolita masa.
  • Wlać sok z cytryny i skórkę, zmiksować na małych obrotach minutę.
  • Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i wstawić do piekarnika.
  • Piecz 35-40 minut w temp. 180°C.
  • Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

Oceń ten przepis