Babka piaskowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 1 godzina 10 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Masło, miękkie - 150g
  • Mąka kukurydziana - 100g
  • Skrobia kukurydziana - 150g
  • Jajko - 4 szt
  • Cukier - 150g
  • Bezglutenowy proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki

Babkę na koniec można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Do przygotowania tego ciasta użyłam keksówki o wymiarach 22×8 cm.

Przygotowanie

Żółtka oddziel od białek.

Miękkie masło ubij z cukrem na puszystą masę.

Następnie dodawaj po 1 żółtku i miksuj przez chwilę.

Mąkę wymieszaj ze skrobią i proszkiem do pieczenia.

Dodawaj porcjami mąkę do masy maślanej i mieszaj delikatnie do połączenia składników.

Ubij białko na sztywną pianę w innej misce.

Następnie porcjami dodawaj pianę do ciasta i mieszaj tak, aby piana połączyła się z ciastem. Gotową masę przelej do foremki wytłuszczonej i posypanej bezglutenową bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Foremkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (tryb grzałek góra-dół) i piecz przez ok. 50 minut do suchego patyczka.

Gotowe, ostudzone na kratce ciasto możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem i przyozdobić kandyzowanymi owocami lub też polać polewą czekoladową.

Oceń ten przepis