Babka piaskowa
- 12 porcji
- 1 godzina 10 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Masło, miękkie - 150g
- Mąka kukurydziana - 100g
- Skrobia kukurydziana - 150g
- Jajko - 4 szt
- Cukier - 150g
- Bezglutenowy proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
Przygotowanie
Żółtka oddziel od białek.
Miękkie masło ubij z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodawaj po 1 żółtku i miksuj przez chwilę.
Mąkę wymieszaj ze skrobią i proszkiem do pieczenia.
Dodawaj porcjami mąkę do masy maślanej i mieszaj delikatnie do połączenia składników.
Ubij białko na sztywną pianę w innej misce.
Następnie porcjami dodawaj pianę do ciasta i mieszaj tak, aby piana połączyła się z ciastem. Gotową masę przelej do foremki wytłuszczonej i posypanej bezglutenową bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Foremkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (tryb grzałek góra-dół) i piecz przez ok. 50 minut do suchego patyczka.
Gotowe, ostudzone na kratce ciasto możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem i przyozdobić kandyzowanymi owocami lub też polać polewą czekoladową.