Babka marchewkowa
- 15 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Ciasto
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 200 ml oleju
- 280 g marchewki
- 40 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 50 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
- 100 g mąki ryżowej bezglutenowej
- 80 g mielonych migdałów
- 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka naturalnego aromatu pomarańczowego lub skórka otarta z jednej pomarańczy
Lukier
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 4-5 łyżeczek soku z cytryny
Przygotowanie
Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce (jak na surówkę)
Jajka z cukrem ubić do powstania puszystej masy jajecznej.
Cały czas miksując wlać powoli olej.
Dodać startą marchewkę i aromat pomarańczowy/ skórkę otartą z pomarańczy i delikatnie wymieszać łyżką.
Dodać po kolei starte migdały i przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką, tylko do momentu połączenia się składników.
Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej blaszki. Piec 50 min. lub do suchego patyczka w 175 st. C.
Po wystudzeniu polukrować.
Lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny rozcierając na gładki, odpowiednio gęsty lukier.
Smacznego 🙂