Babka marchewkowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 15 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto

  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml oleju
  • 280 g marchewki
  • 40 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
  • 50 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 100 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 80 g mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka naturalnego aromatu pomarańczowego lub skórka otarta z jednej pomarańczy

Lukier

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżeczek soku z cytryny

Piękna babka wielkanocna o wiosennym kolorze. Dodatek marchewki nie jest wyczuwalny w smaku, za to razem z migdałami dodaje wilgotności. Kwaskowaty lukier idealnie przełamuje delikatną słodycz ciasta. To taka ulepszona wersja babki piaskowej.

Przygotowanie

Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce (jak na surówkę)

Jajka z cukrem ubić do powstania puszystej masy jajecznej.

Cały czas miksując wlać powoli olej.

Dodać startą marchewkę i aromat pomarańczowy/ skórkę otartą z pomarańczy i delikatnie wymieszać łyżką.

Dodać po kolei starte migdały i przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką, tylko do momentu połączenia się składników.

Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej blaszki. Piec 50 min. lub do suchego patyczka w 175 st. C.

Po wystudzeniu polukrować.

Lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny rozcierając na gładki, odpowiednio gęsty lukier.

Smacznego 🙂

Oceń ten przepis