Babka majonezowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 10 porcji
  • 1 godzina 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. mąki bezglutenowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3/4 szkl. majonezu
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy, skórka z cytryny - co lubicie

Przygotowanie

Jajka ubij z cukrem. Dodaj mąkę, majonez, proszek do pieczenia, sól i ulubiony dodatek np. aromat waniliowy. Wymieszaj dokładnie mikserem. Masę przelej do formy i piecz około 40-45 minut w temp. 180 stopni C.
Po wystudzeniu wyłóż na talerz. Babę możesz polukrować: do cukru pudru należy dodawać w bardzo małych ilościach wrzątek i mieszać. Powinien być gęsty i śnieżnobiały. Jeśli nie lubisz lukru możesz babkę polać czekoladą.

Oceń ten przepis