Babka majonezowa
- 10 porcji
- 1 godzina 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szk. cukru
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. mąki bezglutenowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 3/4 szkl. majonezu
- szczypta soli
- aromat waniliowy, skórka z cytryny - co lubicie
Przygotowanie
Jajka ubij z cukrem. Dodaj mąkę, majonez, proszek do pieczenia, sól i ulubiony dodatek np. aromat waniliowy. Wymieszaj dokładnie mikserem. Masę przelej do formy i piecz około 40-45 minut w temp. 180 stopni C.
Po wystudzeniu wyłóż na talerz. Babę możesz polukrować: do cukru pudru należy dodawać w bardzo małych ilościach wrzątek i mieszać. Powinien być gęsty i śnieżnobiały. Jeśli nie lubisz lukru możesz babkę polać czekoladą.