Babka kokosowa Kasinki

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 8 porcji
  • 1 godzina 5 minut
  • Średnie

Składniki:

  • Mąka, dowolny mix - 2 szklanki
  • Cukier - 1 szklanka
  • Jajka - 5 sztuk
  • Wiórki kokosowe - ½ szklanki
  • Majonez lub olej - ½ szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Bułka tarta, mielone migdały itp. - do oprószenia foremki

To ciasto robi się błyskawicznie. Można z niego również zrobić małe babeczki. Jeśli wiórki kokosowe zastąpimy taką samą ilością maku, otrzymamy babkę makową.

Przygotowanie

Ważne! – wszystkie składniki (również jajka) muszą mieć temperaturę pokojową. Foremkę do pieczenia babek (z kominkiem lub bez) wysmarować olejem i oprószyć mielonymi migdałami, bezglutenową bułką tartą lub dowolną mąką bezglutenową. Rozgrzać piekarnik do 165-170°C, najlepiej bez termoobiegu.

Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać  do masy jajecznej majonez (lub olej) na zmianę z mieszanką suchych składników, cały czas miksując mikserem na średnich obrotach. Miksować krótko – tylko do połączenia składników. Ciasto wlać do foremki, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut. W środek upieczonego ciasta wbić patyczek. Jeśli patyczek jest lepki, piec jeszcze 5-10 minut.

Babkę można posypać cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową lub polukrować.

Oceń ten przepis