Babka kokosowa Kasinki
- 8 porcji
- 1 godzina 5 minut
- Średnie
Składniki:
- Mąka, dowolny mix - 2 szklanki
- Cukier - 1 szklanka
- Jajka - 5 sztuk
- Wiórki kokosowe - ½ szklanki
- Majonez lub olej - ½ szklanki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Cukier waniliowy - 1 opakowanie
- Bułka tarta, mielone migdały itp. - do oprószenia foremki
Przygotowanie
Ważne! – wszystkie składniki (również jajka) muszą mieć temperaturę pokojową. Foremkę do pieczenia babek (z kominkiem lub bez) wysmarować olejem i oprószyć mielonymi migdałami, bezglutenową bułką tartą lub dowolną mąką bezglutenową. Rozgrzać piekarnik do 165-170°C, najlepiej bez termoobiegu.
Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać do masy jajecznej majonez (lub olej) na zmianę z mieszanką suchych składników, cały czas miksując mikserem na średnich obrotach. Miksować krótko – tylko do połączenia składników. Ciasto wlać do foremki, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut. W środek upieczonego ciasta wbić patyczek. Jeśli patyczek jest lepki, piec jeszcze 5-10 minut.
Babkę można posypać cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową lub polukrować.