Babka kakaowo-cytrynowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 15 porcji
  • 58 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • #Ciasto#:
  • 4 duże jajka ocieplić w temp. pokojowej lub szybciej - w misce z ciepłą wodą
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąk (mieszanka ziemniaczanej, kukurydzianej, ryżowej +2 łyżki mąki kokosowej/migdałowej)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • Skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki kakao
  • #Polewa#:
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 100g białej czekolady

Klasyczna babka wspaniale zaprezentuje się na stole wielkanocnym. Jest również smaczna po prostu ze szklanką mleka lub do herbatki. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia – wcześniej przesiać, odłożyć. Babkę można udekorować na różne sposoby: tylko posypać cukrem pudrem, polukrować, oblać czekoladą…

Przygotowanie

Do miski wbić jajka, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Ubijać przez około 10 minut na jasną  i puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąki oraz proszek do pieczenia  dokładnie wymieszać.

Do ubitej masy jajecznej dodać mąki i olej, wymieszać. Masę rozdzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Każdą oddzielnie zmiksować mikserem lub wymieszać rózgą. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu.

Masę wykładać do przygotowanej formy na przemian jasne i ciemne ciasto.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Smacznego 🙂

Oceń ten przepis