Babka kakaowo-cytrynowa
- 15 porcji
- 58 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- #Ciasto#:
- 4 duże jajka ocieplić w temp. pokojowej lub szybciej - w misce z ciepłą wodą
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąk (mieszanka ziemniaczanej, kukurydzianej, ryżowej +2 łyżki mąki kokosowej/migdałowej)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- Skórka z połowy cytryny
- 2 łyżki kakao
- #Polewa#:
- 50 ml śmietanki kremówki
- 100g białej czekolady
Przygotowanie
Do miski wbić jajka, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Ubijać przez około 10 minut na jasną i puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąki oraz proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
Do ubitej masy jajecznej dodać mąki i olej, wymieszać. Masę rozdzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Każdą oddzielnie zmiksować mikserem lub wymieszać rózgą. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu.
Masę wykładać do przygotowanej formy na przemian jasne i ciemne ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Smacznego 🙂