Babka dyniowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 10 porcji
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mąka ziemniaczana - 3/4 szkl.
  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 1/2 szkl.
  • Jajka - 2 szt.
  • Cukier - 1/2 szkl.
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Dynia - 250 g
  • Kakao bezglutenowe - 1 łyżka
  • Olej - 1/2 szkl.

Polewa:

  • Gorzka czekolada - 1/2 tabliczki
  • Mleko - 3 łyżki

Szybka babka nadająca się praktycznie na każda okazję. Pysznie smakuje do kawy. W okresie świątecznym można dodać cynamon, przyprawę do pierników czy tez bakalie. Będzie smacznie i świątecznie 😊

Przygotowanie

  • Jajka ubijamy z cukrem na biały puch.
  • Następnie dodajemy wcześniej starkowaną dynię na grubych oczkach i mieszamy.
  • Dalej wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i na koniec olej.
  • Wszystko miksujemy do momentu połączenia się składników.
  • Ciasto przelewamy do blaszki o wym. 13×25 i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 45 min.
  • W między czasie rozpuszczamy w rondelku czekoladę i dodajemy mleko. Mieszamy do momentu połączenia się obu mas. Nie gotujemy.
  • Gotową babkę oblewamy polewą.

Smacznego 😊

Oceń ten przepis