Babka dyniowa
- 10 porcji
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mąka ziemniaczana - 3/4 szkl.
- Mąka ryżowa bezglutenowa - 1/2 szkl.
- Jajka - 2 szt.
- Cukier - 1/2 szkl.
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 i 1/2 łyżeczki
- Dynia - 250 g
- Kakao bezglutenowe - 1 łyżka
- Olej - 1/2 szkl.
Polewa:
- Gorzka czekolada - 1/2 tabliczki
- Mleko - 3 łyżki
Przygotowanie
- Jajka ubijamy z cukrem na biały puch.
- Następnie dodajemy wcześniej starkowaną dynię na grubych oczkach i mieszamy.
- Dalej wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i na koniec olej.
- Wszystko miksujemy do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przelewamy do blaszki o wym. 13×25 i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 45 min.
- W między czasie rozpuszczamy w rondelku czekoladę i dodajemy mleko. Mieszamy do momentu połączenia się obu mas. Nie gotujemy.
- Gotową babkę oblewamy polewą.
Smacznego ?