Babka
- 16 porcji
- 2 godziny
- Łatwe
Składniki:
- Mieszanka uniwersalna Bezgluten - 150 g
- Mąka ryżowa bezglutenowa - 150 g
- Skrobia ziemniaczana - 100 g
- Mąka Schar Mix It - 100 g
- Jajka - 4 sztuki
- Cukier - 200 g
- Mleko - 1/2 - 1 szklanka
- Margaryna - 250 g
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 3 łyżeczki
Polewa
- Czekolada biała bezglutenowa - 75 g
- Mleko - 3 łyżki
Przygotowanie
- Masło ucieramy i stopniowo dodajemy cukier.
- Kiedy masa będzie gładka i puszysta dodajemy jajo i miksujemy, następnie wsypujemy część mąki i kolejne jajo, miksujemy.
- Wlewamy pół szklanki mleka i miksujemy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać trochę więcej mleka (maksymalnie 1 szklanka).
- Następnie wsypujemy część mąki, dodajemy 2 jajka i miksujemy.
- Na tym etapie możemy rozdzielić ciasto i do jednej części dodać kakao.
- Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy ok. 1 h 15 min w 180 stopniach C.
- Kiedy babka ostygnie polewamy ją polewą przyrządzoną poprzez rozpuszczenie czekolady z mlekiem. Ja dodatkowo posypałam babkę płatkami kokosa.
Przepis można znaleźć również na moim Facebooku i Instagramie @Zdrowo Bezglutenowo