Babeczki dyniowe z niespodzianką

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 20 porcji
  • 1 godzina 10 minut
  • Średnie

Składniki:

Przepis na 20 - 22 babeczki

  • Skrobia pszenna bezglutenowa lub skrobia kukurydziana - 360 g
  • Mąka jaglana bezglutenowa - 120 g
  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 120 g
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
  • Soda - 1/2 łyżeczki
  • Puree z dyni - 350 g
  • Masło - 200 g lub 155 ml oleju
  • Cukier trzcinowy - 180 g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Maślanka - 80 ml (lub 80 ml mleka kokosowego minimum 80% + 1 łyżka octu jabłkowego)
  • Jajko - 3 szt.
  • Dżem lub konfitura wiśniowa - 22 łyżeczki (czubate)
  • Pestki dyni - do posypania

Przygotowanie

Mąkę przesiej przez sito. Masło (lub olej) utrzyj z cukrem, dodaj jajka i ucieraj dalej do połączenia składników. Dodaj mąkę, sól i wymieszaj. Dodaj puree dyniowe i maślankę (lub mleko kokosowe z octem jabłkowym), ponownie wymieszaj.

Foremki do babeczek napełnij do połowy wysokości ciastem, nałóż po łyżeczce dżemu i na wierzch ciasto do wysokości 8/10 foremki. Posyp pestkami dyni. Piecz babeczki w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem przez 20 minut.

Puree z dyni uzyskasz, gdy upieczesz dynię w piekarniku (obrana, usunięte pestki) w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut, potem zmiksujesz blenderem. Z 600 g dyni powstaje około 350 – 400 g puree.

Oceń ten przepis