Babeczki dyniowe z niespodzianką
- 20 porcji
- 1 godzina 10 minut
- Średnie
Składniki:
Przepis na 20 - 22 babeczki
- Skrobia pszenna bezglutenowa lub skrobia kukurydziana - 360 g
- Mąka jaglana bezglutenowa - 120 g
- Mąka ryżowa bezglutenowa - 120 g
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
- Soda - 1/2 łyżeczki
- Puree z dyni - 350 g
- Masło - 200 g lub 155 ml oleju
- Cukier trzcinowy - 180 g
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Maślanka - 80 ml (lub 80 ml mleka kokosowego minimum 80% + 1 łyżka octu jabłkowego)
- Jajko - 3 szt.
- Dżem lub konfitura wiśniowa - 22 łyżeczki (czubate)
- Pestki dyni - do posypania
Przygotowanie
Mąkę przesiej przez sito. Masło (lub olej) utrzyj z cukrem, dodaj jajka i ucieraj dalej do połączenia składników. Dodaj mąkę, sól i wymieszaj. Dodaj puree dyniowe i maślankę (lub mleko kokosowe z octem jabłkowym), ponownie wymieszaj.
Foremki do babeczek napełnij do połowy wysokości ciastem, nałóż po łyżeczce dżemu i na wierzch ciasto do wysokości 8/10 foremki. Posyp pestkami dyni. Piecz babeczki w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem przez 20 minut.
Puree z dyni uzyskasz, gdy upieczesz dynię w piekarniku (obrana, usunięte pestki) w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut, potem zmiksujesz blenderem. Z 600 g dyni powstaje około 350 – 400 g puree.