Baba wielkanocna

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 25 porcji
  • 3 godziny 20 minut
  • Średnie

Składniki:

ciasto

  • jaja - 8 szt.
  • cukier - 500 g
  • mąka ziemniaczana - 500 g
  • margaryna - 250g
  • proszek do pieczenia bezglutenowy - 3 łyżeczki

masa

  • jaja - 3 szt.
  • cukier - 1/2 szklanki
  • gorzka czekolada bezglutenowa - 200g
  • kakao - 30 g
  • masło - 1,5 kostki
  • spirytus - 1 kieliszek

dodatkowo:

  • kwaskowy dżem - 1 słoik
  • kompot lub alkohol - do nasączenia

Wielkanocna baba może być inspiracją Waszego tortu, krem czekoladowy sprawdza się doskonale w połączeniu z tradycyjnym bezglutenowym biszkoptem.

Przygotowanie

Wykonanie:

Ciasto

Całe jaja ubić z cukrem na parze, do ubitych jaj dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli dodawać roztopiony gorący tłuszcz, delikatnie mieszać, cały czas na parze. Piec w temperaturze 180°C ok. 1h 20min. Średnica formy ok. 32 cm. Boki formy nadbudować papierem do pieczenia ponieważ babka rośnie dość wysoka. Ja  do pieczenia  wykorzystuję starą formę od prodiżu.

Krem 

Całe jaja ubić z cukrem na parze, dodawać startą czekoladę, pokrojone w kostkę masło, kakao i na końcu delikatnie dodać spirytus, cały czas ubijając na parze.

Zimną babkę kroić na blaty, następnie przekładać jedną warstwę kremem czekoladowym, kolejną dżemem, i tak na przemian. Ja użyłam dżemu z porzeczko-agrestu i mirabelek. Blaty babki można nasączyć kompotem lub alkoholem. Babkę z zewnątrz wykończyć kremem czekoladowym i ozdobić według własnego uznania.

Oceń ten przepis