Baba wielkanocna
- 25 porcji
- 3 godziny 20 minut
- Średnie
Składniki:
ciasto
- jaja - 8 szt.
- cukier - 500 g
- mąka ziemniaczana - 500 g
- margaryna - 250g
- proszek do pieczenia bezglutenowy - 3 łyżeczki
masa
- jaja - 3 szt.
- cukier - 1/2 szklanki
- gorzka czekolada bezglutenowa - 200g
- kakao - 30 g
- masło - 1,5 kostki
- spirytus - 1 kieliszek
dodatkowo:
- kwaskowy dżem - 1 słoik
- kompot lub alkohol - do nasączenia
Przygotowanie
Wykonanie:
Ciasto
Całe jaja ubić z cukrem na parze, do ubitych jaj dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli dodawać roztopiony gorący tłuszcz, delikatnie mieszać, cały czas na parze. Piec w temperaturze 180°C ok. 1h 20min. Średnica formy ok. 32 cm. Boki formy nadbudować papierem do pieczenia ponieważ babka rośnie dość wysoka. Ja do pieczenia wykorzystuję starą formę od prodiżu.
Krem
Całe jaja ubić z cukrem na parze, dodawać startą czekoladę, pokrojone w kostkę masło, kakao i na końcu delikatnie dodać spirytus, cały czas ubijając na parze.
Zimną babkę kroić na blaty, następnie przekładać jedną warstwę kremem czekoladowym, kolejną dżemem, i tak na przemian. Ja użyłam dżemu z porzeczko-agrestu i mirabelek. Blaty babki można nasączyć kompotem lub alkoholem. Babkę z zewnątrz wykończyć kremem czekoladowym i ozdobić według własnego uznania.