Azjatyckie placuszki z tapioki z pikantnymi pomidorkami

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 2 porcje
  • 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • 150 ml mleczka kokosowego (ja najbardziej lubię Real Thai)
  • 10 łyżek skrobi z tapioki
  • pół pęczka grubego szczypioru, drobno pokrojonego
  • 1,5 łyżki bezglutenowego sosu rybnego (ew. można zastąpić bezglutenowym sosem sojowym)
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 jajka kurze (lub 10 przepiórczych jajeczek)
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Nadzienie:

  • 20 pomidorków koktajlowych; pokrojonych na połówki
  • pół pęczka grubego szczypioru, drobno pokrojone
  • listki z 4 gałązek kolendry; drobno pokrojone
  • 1 łyżka sosu sriracha lub innego ostrego sosu azjatyckiego z chilli
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Pyszne, delikatne placuszki z azjatycką nutą smakową. Nadają się na lekki, letni obiad lub przekąskę o każdej porze roku.

Przygotowanie

Ciasto:

W misce roztrzep trzepaczką na jednolitą masę mleko kokosowe, jajka i sos rybny. Dodaj skrobię z tapioki i proszek do pieczenia, wymieszaj trzepaczką (ciasto jest rzadkie). Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż na złoty kolor małe placuszki. Usmażone odkładaj na talerz.

Smażone pomidorki:

W międzyczasie smaż pomidorki na patelni na gorącym oleju aż zmiękną (dosłownie kilka minut, łatwo przypalić), pod koniec dopraw sosem sriracha lub innym podobnym ostrym azjatyckim. Pikantne pomidorki podawaj z placuszkami, posypane posiekanym szczypiorem i listkami kolendry.

Warianty: Z tego ciasta można usmażyć naleśniki i podać z hummusem z ciecierzycy, wędzonym łososiem, marynowanym imbirem i posiekanym szczypiorem.

Oceń ten przepis