Azjatyckie placuszki z tapioki z pikantnymi pomidorkami
- 2 porcje
- 20 minut
- Łatwe
Składniki:
Ciasto:
- 150 ml mleczka kokosowego (ja najbardziej lubię Real Thai)
- 10 łyżek skrobi z tapioki
- pół pęczka grubego szczypioru, drobno pokrojonego
- 1,5 łyżki bezglutenowego sosu rybnego (ew. można zastąpić bezglutenowym sosem sojowym)
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 jajka kurze (lub 10 przepiórczych jajeczek)
- 3 łyżki oleju do smażenia
Nadzienie:
- 20 pomidorków koktajlowych; pokrojonych na połówki
- pół pęczka grubego szczypioru, drobno pokrojone
- listki z 4 gałązek kolendry; drobno pokrojone
- 1 łyżka sosu sriracha lub innego ostrego sosu azjatyckiego z chilli
- 3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Ciasto:
W misce roztrzep trzepaczką na jednolitą masę mleko kokosowe, jajka i sos rybny. Dodaj skrobię z tapioki i proszek do pieczenia, wymieszaj trzepaczką (ciasto jest rzadkie). Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż na złoty kolor małe placuszki. Usmażone odkładaj na talerz.
Smażone pomidorki:
W międzyczasie smaż pomidorki na patelni na gorącym oleju aż zmiękną (dosłownie kilka minut, łatwo przypalić), pod koniec dopraw sosem sriracha lub innym podobnym ostrym azjatyckim. Pikantne pomidorki podawaj z placuszkami, posypane posiekanym szczypiorem i listkami kolendry.
Warianty: Z tego ciasta można usmażyć naleśniki i podać z hummusem z ciecierzycy, wędzonym łososiem, marynowanym imbirem i posiekanym szczypiorem.