Aquafaba czyli „jajko” dla alergika
- -
- 5 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Aquafaba czyli zalewa po ciecierzycy z 1 puszki o poj. 400 g
Przygotowanie
Aquafabę przelewamy z puszki do słoiczka z nakrętką i przechowujemy w lodówce. Zachowuje świeżość 4-5 dni. Wykorzystujemy zgodnie z przepisem.
Na zdjęciu aquafaba ubita z cukrem na sztywną, puszystą i lśniącą pianę.
P.S. Termin „aquafaba” powstał z połączenia dwóch łacińskich słów: „woda” (aqua) i „fasola” (faba). Aquafabą można zatem nazwać zalewę z każdej fasoli. Jednak ta z ciecierzycy ma najlepsze właściwości i nie zmienia smaku potraw. Trzema łyżkami aquafaby (płynnej) można zastąpić całe jajko, dwie łyżkami białko z jednego jajka, a trzema – żółtko. Jeśli chcemy wykorzystać pozostałość po samodzielnym gotowaniu ciecierzycy warto trochę ją odparować, bo zbyt rzadka ciężko się będzie ubijała.