Sałatka z buraków i papryki na zimę
- -
- 2 godziny
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Burak - 3 kg
- Cebula - 4 sztuki
- Papryka czerwona - 5 sztuk
- Cukier - 1 szklanka
- Ocet 10% - 1 szklanka
- Sól - 1 łyżka
- Woda - 1 szklanka
Przygotowanie
Buraki nie obierając umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ostudzone obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, następnie pokroić w paski. Oba warzywa przełożyć do garnka, dodać cukier, sól, ocet, wodę i gotować 5 minut od zawrzenia.
W garnku zagotować składniki zalewy (cukier, sól, ocet, olej, wodę), wrzucić pokrojone cebule i paprykę, gotować 5 minut (od zawrzenia), wlać do buraków. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików wraz z płynem, zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie około 30 minut. Wyciągnięte słoiki dokręcić i postawić do góry dnem aż całkowicie wystygną.
Uwaga: Kto ogranicza cukier, spokojnie może zmniejszyć jego ilość o połowę. Nie ma to wpływu na trwałość przetworu.