Sałatka z buraków i papryki na zimę

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • -
  • 2 godziny
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Burak - 3 kg
  • Cebula - 4 sztuki
  • Papryka czerwona - 5 sztuk
  • Cukier - 1 szklanka
  • Ocet 10% - 1 szklanka
  • Sól - 1 łyżka
  • Woda - 1 szklanka

Bardzo smaczna sałatka z buraków i papryki w delikatnej zalewie. Sałatka idealnie pasuje do mięs.

 

Przygotowanie

Buraki nie obierając umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ostudzone obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obrać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, następnie pokroić w paski. Oba warzywa przełożyć do garnka, dodać cukier, sól, ocet, wodę i gotować 5 minut od zawrzenia.

W garnku zagotować składniki zalewy (cukier, sól, ocet, olej, wodę), wrzucić pokrojone cebule i paprykę, gotować 5 minut (od zawrzenia), wlać do buraków. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików wraz z płynem, zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie około 30 minut. Wyciągnięte słoiki dokręcić i postawić do góry dnem aż całkowicie wystygną.

Uwaga: Kto ogranicza cukier, spokojnie może zmniejszyć jego ilość o połowę. Nie ma to wpływu na trwałość przetworu.

Oceń ten przepis