Sałatka z ogórków i marchewki na zimę

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • -
  • 3 godziny
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Ogórki - 4 kg
  • Cebula - 1/2 kg
  • Marchew - 1/2 kg
  • Sól - 3 płaskie łyżki
  • Zielona pietruszka (opcjonalnie) - 100 g
  • Ocet 10% - 1 szklanka
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Olej - 1 szklanka
  • Pieprz - 15 ziaren
  • Ziele angielskie - 15 ziaren
  • Woda - 3 szklanki

Bardzo lubię tę sałatkę z ogórków w delikatnej zalewie z oleju i octu. Zimową porą jest doskonałym dodatkiem do obiadu.

Przygotowanie

Obrane warzywa pokroić – cebule w piórka, marchewki i ogórki w cienkie plasterki. Pokrojoną cebulę sparzyć, marchewkę krótko podgotować (5 minut od zawrzenia), następnie odsączyć i ostudzić. Ogórki  wrzucić do miski, dodać sól, wymieszać i odstawić na około 1 godzinę, żeby puściły sok. Do ogórków dodać cebulę, marchewkę i zalać wrzącą wodą, wymieszać. Następnie dodać przyprawy, ocet, cukier, olej i ewentualnie drobno posiekaną zieloną pietruszką. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików wraz z płynem, mocno zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie około 30 minut. Wyciągnięte słoiki dokręcić i postawić do góry dnem aż całkowicie wystygną.

Uwaga: Kto ogranicza cukier, spokojnie może zmniejszyć jego ilość o połowę. Nie ma to wpływu na trwałość przetworu.

Oceń ten przepis