Sałatka z ogórków i marchewki na zimę
- -
- 3 godziny
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Ogórki - 4 kg
- Cebula - 1/2 kg
- Marchew - 1/2 kg
- Sól - 3 płaskie łyżki
- Zielona pietruszka (opcjonalnie) - 100 g
- Ocet 10% - 1 szklanka
- Cukier - 1/2 szklanki
- Olej - 1 szklanka
- Pieprz - 15 ziaren
- Ziele angielskie - 15 ziaren
- Woda - 3 szklanki
Przygotowanie
Obrane warzywa pokroić – cebule w piórka, marchewki i ogórki w cienkie plasterki. Pokrojoną cebulę sparzyć, marchewkę krótko podgotować (5 minut od zawrzenia), następnie odsączyć i ostudzić. Ogórki wrzucić do miski, dodać sól, wymieszać i odstawić na około 1 godzinę, żeby puściły sok. Do ogórków dodać cebulę, marchewkę i zalać wrzącą wodą, wymieszać. Następnie dodać przyprawy, ocet, cukier, olej i ewentualnie drobno posiekaną zieloną pietruszką. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików wraz z płynem, mocno zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie około 30 minut. Wyciągnięte słoiki dokręcić i postawić do góry dnem aż całkowicie wystygną.
Uwaga: Kto ogranicza cukier, spokojnie może zmniejszyć jego ilość o połowę. Nie ma to wpływu na trwałość przetworu.