Ziemniaczki chrupiące

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Ziemniak - 1 kg
  • Papryka ostra - 2 łyżeczki
  • Bazylia w proszku - 2 łyżeczki
  • Czosnek w proszku - 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa - 3-4 łyżki

Idealny dodatek do obiadu, kolacji lub jako przekąska zamiast chipsów 🙂

Przygotowanie

Ziemniaków nie obierać, umyć pod bieżącą wodą i wyszorować szczoteczką. Większe pokroić, mniejsze pozostawić w całości.

Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i gotować przez 10-15 minut od zagotowania wody.

Ziemniaki odcedzić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą, pieprzem, papryką, bazylią, czosnkiem i polać obficie oliwą z oliwek.

Piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C.

Oceń ten przepis