Ziemniaczki chrupiące
- 4 porcje
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Ziemniak - 1 kg
- Papryka ostra - 2 łyżeczki
- Bazylia w proszku - 2 łyżeczki
- Czosnek w proszku - 1 łyżeczka
- Sól
- Pieprz
- Oliwa - 3-4 łyżki
Przygotowanie
Ziemniaków nie obierać, umyć pod bieżącą wodą i wyszorować szczoteczką. Większe pokroić, mniejsze pozostawić w całości.
Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i gotować przez 10-15 minut od zagotowania wody.
Ziemniaki odcedzić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą, pieprzem, papryką, bazylią, czosnkiem i polać obficie oliwą z oliwek.
Piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C.