Zupa pomidorowa

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 6 porcji
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mięso kurczaka z kością (np. skrzydełka, udka) - 400 g
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Pietruszka - 1 sztuka
  • Seler - plasterek
  • Cebula (ew. kawałek pora) - 1 sztuka
  • Koncentrat pomidorowy - 150 g
  • Śmietanka kremówka 30% - 2/3 szklanki
  • Mąka bezglutenowa (opcjonalnie) - 1-2 łyżki
  • Ziele angielskie - 3 ziarna
  • Liść laurowy - 1-2 sztuki
  • Masło lub olej - 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki - 4 gałązki
  • Ryż - 1 szklanka

Przepis na pomidorówkę jaką wszyscy znają z dzieciństwa.

Przygotowanie

Mięso opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka z 2-2,5 litra zimnej wody, posolić i zagotować na dużym ogniu. W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni „szumowiny”. 

Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 40 minut. Dodać obrane warzywa, 2 gałązki zielonej pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować aż warzywa będą miękkie. 

W osobnym garnku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła wrzucić koncentrat pomidorowy i podsmażać, na małym ogniu, przez około 5 minut.

Wyjąć mięso i warzywa z wywaru, dodać do zupy zasmażony koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i zagotować. 

W międzyczasie, do śmietanki wsypać mąkę bezglutenową i bardzo dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać do naczynia ze śmietanką 1 chochelkę gorącej zupy i ponownie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy i wymieszać. Całość delikatnie podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Zupa będzie najlepsza, jeśli postoi kilkanaście minut przykryta po ugotowaniu.

Szklankę ryżu ugotować w 2 szklankach wody. Zupę podawać gorącą z ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki.

Oceń ten przepis