Zupa pomidorowa
- 6 porcji
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mięso kurczaka z kością (np. skrzydełka, udka) - 400 g
- Marchewka - 2 sztuki
- Pietruszka - 1 sztuka
- Seler - plasterek
- Cebula (ew. kawałek pora) - 1 sztuka
- Koncentrat pomidorowy - 150 g
- Śmietanka kremówka 30% - 2/3 szklanki
- Mąka bezglutenowa (opcjonalnie) - 1-2 łyżki
- Ziele angielskie - 3 ziarna
- Liść laurowy - 1-2 sztuki
- Masło lub olej - 1 łyżka
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki - 4 gałązki
- Ryż - 1 szklanka
Przygotowanie
Mięso opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka z 2-2,5 litra zimnej wody, posolić i zagotować na dużym ogniu. W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni „szumowiny”.
Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 40 minut. Dodać obrane warzywa, 2 gałązki zielonej pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować aż warzywa będą miękkie.
W osobnym garnku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła wrzucić koncentrat pomidorowy i podsmażać, na małym ogniu, przez około 5 minut.
Wyjąć mięso i warzywa z wywaru, dodać do zupy zasmażony koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i zagotować.
W międzyczasie, do śmietanki wsypać mąkę bezglutenową i bardzo dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać do naczynia ze śmietanką 1 chochelkę gorącej zupy i ponownie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy i wymieszać. Całość delikatnie podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Zupa będzie najlepsza, jeśli postoi kilkanaście minut przykryta po ugotowaniu.
Szklankę ryżu ugotować w 2 szklankach wody. Zupę podawać gorącą z ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki.