Zupa ryżowa
- 4 porcje
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Bulion warzywny - 1 litr
- Ryż - 1 torebka (100 g)
- Marchewka - 1 sztuka
- Pietruszka - 1 sztuka
- Listek laurowy - 1 mały
- Ziele angielskie - 2 sztuki
- Przyprawa bezglutenowa typu Vegeta - 1 łyżeczka
- Sól
- Pieprz
- Sok z cytryny (opcjonalnie) - 1-2 łyżki
- Natka pietruszki lub koperek - 3-4 gałązki
Przygotowanie
Do bulionu wsypać opłukany ryż i pokrojone w małą kostkę lub starte na grubej tarce warzywa. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, przyprawę bezglutenową, sól i pieprz. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie. Po tym czasie spróbować, jeszcze ewentualnie doprawić, wlać do smaku sok z cytryny, przykryć i gotować jeszcze 2 minuty. Ryż powinien być lekko rozgotowany, a warzywa miękkie. Zupę posypujemy koperkiem i/lub pietruszką, można też dodać zieleninę w ostatnim etapie gotowania, będzie wtedy delikatniejsza.