Zupa ryżowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Bulion warzywny - 1 litr
  • Ryż - 1 torebka (100 g)
  • Marchewka - 1 sztuka
  • Pietruszka - 1 sztuka
  • Listek laurowy - 1 mały
  • Ziele angielskie - 2 sztuki
  • Przyprawa bezglutenowa typu Vegeta - 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny (opcjonalnie) - 1-2 łyżki
  • Natka pietruszki lub koperek - 3-4 gałązki

Jest to najłatwiejsza i najszybsza zupa na świecie. Smak zupy zależy od naszych osobistych upodobań; dobrze smakuje gdy jest lekko pieprzna, słodko-kwaskowata, koniecznie z pietruszką lub koperkiem.

Przygotowanie

Do bulionu wsypać opłukany ryż i pokrojone w małą kostkę lub starte na grubej tarce warzywa. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, przyprawę bezglutenową, sól i pieprz. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie. Po tym czasie spróbować, jeszcze ewentualnie doprawić, wlać do smaku sok z cytryny, przykryć i gotować jeszcze 2 minuty. Ryż powinien być lekko rozgotowany, a warzywa miękkie. Zupę posypujemy koperkiem i/lub pietruszką, można też dodać zieleninę w ostatnim etapie gotowania, będzie wtedy delikatniejsza.

Oceń ten przepis