Zupa z soczewicy

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 8 porcji
  • 45 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Soczewica czerwona - 300 g
  • Pomidor - 400 g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Marchewka - 1 duża sztuka
  • Cebula - 2 sztuki
  • Masło - 2 łyżki
  • Cząber suszony - 1 łyżka
  • Czosnek - 6 ząbków
  • Woda - 1,5 l
  • Sól

Soczewica: czerwona, zielona czy żółta – to zdrowe i sycące warzywo strączkowe. Jest znakomitym źródłem białka, błonnika i mikroelementów. W dodatku jest tania i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Przygotowanie

Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy się zagotuje, dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju, aż do zeszklenia. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. 

Na maśle (można zamienić na 50 ml oleju) podsmażamy czosnek, po chwili dodajemy pomidory, dusimy aż się rozpadną, po czym przetarte przez sitko dodajemy do miękkiej soczewicy (zamiast pomidorów można dodać koncentratu pomidorowego ok. 90 g). Dodajemy zeszkloną cebulę i łyżkę koncentratu pomidorowego.

Oceń ten przepis