Tarta dyniowa

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 8 porcji
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Dynia - 1 szt. (mała, rodzaj dyni nie ma znaczenia. Z 1 kg dyni otrzymujemy 850g miąższu i około 620g purée dyniowego czyli około 3 szklanek purée. My potrzebujemy do tarty 3 szklanki puree)
  • Cynamon - 2 laski
  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 2 szkl.
  • Cukier - 1 szkl.
  • Olej - 1 szkl.
  • Proszek do pieczenia bez glutenu - 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy bez glutenu - 1 opakowanie

TARTA DYNIOWA po prostu jest perfekcyjna.  Wymaga troszkę czasu, grama wyobraźni, ale jest idealna. Puszysta, delikatna, pachnąca dynią, cynamonem, ciepłą jesienią.

Przygotowanie

Szklanka do puree musi być identyczna, co szklanka do mąki. Wówczas zachowane są odpowiednie proporcje. Szklanka to u mnie 250 ml.
 
Jeśli nie tolerujesz cukru 1 szklanka cukru = 1 i 1/4 szklanki ksylitolu.
Jeśli nie tolerujesz mąki ryżowej 1 szklanka mąki ryżowej = 1 szklanka i 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej.
Odradzam zastąpienia w tym przepisie oleju masłem.
Zanim zrobimy ciasto trzeba przygotować purée dyniowe. Purée dyniowe można zrobić z całej dyni wykorzystać tyko jej część na przygotowanie ciasta a resztę zamrozić.
Purée dyniowe: dynie obieramy ze skórki i z pięknego wnętrza. Wyjątkiem jest dynia hokaido w jej przypadku skórki nie obieramy. Dynię kroimy na dowolne kawałki. Dynię myjemy i wrzucamy do garnka. Do garnka wlewamy odrobinę wody – tak, aby dno garnka było lekko przykryte wodą. Dzięki temu dynia się nie przyklei do spodu garnka.
Do garnka wrzucamy laski cynamonu. Wstawiamy na malutki ogień i czekamy, aż dynia zmięknie. Od czasu do czasu można zajrzeć do garnka i pomieszać dynię. Zazwyczaj czas przygotowania purée to 30 – 45 minut w zależności od rodzaju dyni, jaką mamy i kawałków na jakie udało nam się pokroić dynię.
Kiedy nasza dynia ostygnie wyciągamy cynamon. Dynie miksujemy na gładkie purée. Warto poświęcić puree więcej czasu…czym bardziej aksamitne puree tym lepsza tarta. 
Ciasto:
3 szklanki schłodzonego purée dyniowego wrzucamy do miski. Do purée dyniowego dodajemy 2 szklanki mąki. Następnie dodajemy szklankę cukru. Wlewamy szklankę oleju. Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz cukier waniliowy.  Wszystkie składniki mieszamy.
Ciasto powinno mieć konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego. Na pewno wyda Ci się one zbyt rzadkie….ale to tak ma być.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C bez termoobiegu na 40 minut., (środkowa półka).

Tarta jest dobra kiedy patyk jest leciutko wilgotny, ale ciasto nie przykleja się do niego. 
Ciasto wyciągamy z piekarnika….i odstawiamy na dobre 4 godziny do przestygnięcia. Nie wolno ciasta wyciągać z foremki ponieważ się wyleje. Sekretem dyniowej tarty jest to, że nasze ciasto dyniowe kiedy ostygnie robi się ciałem stałym.

Oceń ten przepis