Szybkie ciasto Oreo bez pieczenia

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

Spód

  • 1 paczka ciastek Schar Chocolate O’s (dałam bez kremu, bo jest w nim laktoza)
  • 30 g masła bez laktozy

Masa kremowa

  • 2 opakowania mascarpone bez laktozy 500 g (schłodzone)
  • 8 ciastek Schar Chocolate O’s (dałam bez kremu)
  • 400 g śmietanki bez laktozy 30 % (schłodzona)
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Dekoracja

  • 8 ciastek Schar Chocolate O’s (przekrojone na pół i wbite + jedno całe na środek )
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

Szybki i pyszny tort oreo!

Przygotowanie

Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia. Całą paczkę ciastek kruszymy na pył w melakserze (ja wyciągnęłam nadzienie ).

Następnie rozpuszczamy masło i dodajemy do zmielonych ciastek. Mieszamy do połączenia składników.

Na koniec masę ciasteczkową wykładamy na dno formy i mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

W misie umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy, aż krem zgęstnieje.

Następnie 8 ciastek kruszymy wałkiem w woreczku, dodajemy do masy (delikatnie mieszamy). Na koniec powstały krem wykładamy na ciasteczkowy spód.

Ciasteczka kroimy na pół i układamy w koło rantu tortownicy. Jedno cale dajemy na środek.

Ucieramy kostkę czekolady.

Ciasto przechowujemy w lodówce (najlepiej się kroiło po 14 h).

Smacznego!

Oceń ten przepis