Prosta sałatka ryżowa z kurczakiem

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 6 porcji
  • 35 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Ryż - 3 torebki po 125 g
  • Pierś z kurczaka - 3 szt.
  • Mieszanka meksykańska lub kukurydza z groszkiem - 2 duże puszki (ok. 600g)
  • Ogórki konserwowe - 10 szt. malutkich
  • Cieciorka - 65 -100 g (wg uznania)
  • Majonez lub jogurt naturalny - 4-5 łyżek
  • Musztarda (np. sarepska) - 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz

Sałatka prosta w przygotowaniu. Smaczna na ciepło i na zimno, jako lunch do pracy lub szkoły.

Przygotowanie

Gotujemy ryż wg przepisu.

W czasie gotowania ryżu kroimy piersi kurczaka w kostkę (doprawiamy pieprzem i solą, można też użyć sosu sojowego bezglutenowego).

Pokrojone piersi smażymy na patelni na tłuszczu aż mięso trochę się zarumieni, często mieszamy.

W czasie gdy ryż się gotuje, a mięso smaży, do dużej miski wsypujemy odsączoną z wody mieszankę meksykańską, cieciorkę oraz pokrojone w plasterki ogóreczki.

Gdy ryż będzie ugotowany, dodajemy go do miski z warzywami. Na końcu dodajemy usmażone piersi z kurczaka i wszystko mieszamy.

Teraz wystarczy dodać majonez oraz musztardę, mieszając wszystkie składniki. Gotowe!

Oceń ten przepis