Kakaowe bezglutenowe naleśniki z brzoskwiniami z Mehl Farine Schär

- 8 porcji
- 45 minut
- Łatwe
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki Schär Mehl Farine
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 szczypta soli
- 1 płaska łyżka kakao bez glutenu
- 300 ml mleka bez laktozy (lub wody)
- olej do usmażeniu pierwszego naleśnika
Składniki na nadzienie:
- 230 g twarogu bez laktozy
- 5 połówek brzoskwini z puszki (kroimy w kostkę)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Przygotowanie
Do miski wbić jajka, mąkę, olej i szczyptę soli. Wszystko razem zmiksować mikserem do uzyskania gładkiej masy.
Dodać mleko i wymieszać rózgą. Na koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać łyżką.
Ważne: by połączyć mleko z masą – nie używać miksera, bo ciasto za bardzo się napowietrzy i naleśniki nie wyjdą.
Usmażyć naleśniki z odrobiną oleju na patelni.
Pokroić owoce w kostkę i wymieszać wszystkie składniki na nadzienie.
Posmarować naleśniki nadzieniem i złożyć je w ulubiony kształt – rulon, trójkąt, krokiet.
Smacznego!
*Przepis z warsztatów Schar przerobiony na wersje kakaową.
