Kurczakowe kąski

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 25 porcji
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Pierś kurczaka - 1 sztuka, podwójna
  • Jajko - 1 sztuka
  • Bułka tarta bezglutenowa - 1 łyżka
  • Mąka bezglutenowa (może być ziemniaczana lub kukurydziana) - ok. 2 łyżki
  • Keczup bezglutenowy - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - szczypta
  • Czosnek w proszku - 1/2 łyżeczki
  • Chili - szczypta
  • Do panierowania:
  • Jajko - 2-3 sztuki
  • Migdały, zmielone/drobno posiekane lub płatki kukurydziane bezglutenowe - 2/3 szklanki
  • Olej do smażenia

Kurczakowe kąski, czyli nuggetsy w orzechowej lub migdałowej panierce, z pewnością posmakują dzieciom. Są chrupiące z zewnątrz, rumiane, a w środku mięciutkie.

Przygotowanie

Zmielić mięso w maszynce do mięsa. Dodać bułkę tartą, jajko i mąkę, a także przyprawy. Masa powinna być lepka, dość gęsta i zwarta. W razie potrzeby dodać troszkę mąki.

Łyżeczką nabierać masę mięsną, formować wałeczek i obtaczać go w rozkłóconym jajku, a następnie w zmielonych migdałach lub płatkach kukurydzianych.

Smażyć na średnim ogniu na oleju, aż zrumienią się z obydwu stron. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przepis ukazał się w Bez Glutenu nr 3.

Oceń ten przepis